Uit het nieuws

Drie koorleden van het Haarlemmermeers Mannenkoor
”Zang en Vriendschap” ontvingen de Orde van Oranje Nassau.

Uit de Hoofddorpse Courant 26 april 2018

Lintjesregen valt ook in de Witte Boerderij

26-04-2018, 13:19 | Van de redactie

HOOFDDORP Dit jaar gaat het helemaal anders met de lintjesregen in Haarlemmermeer. Nu komen de ontvangers niet nietsvermoedend naar het raadhuis in Hoofddorp, maar maakt burgemeester Onno Hoes op woensdag en donderdag een rondje Haarlemmermeer. Eén van zijn stops was bij de Witte Boerderij aan de Hoofdweg in Hoofddorp. Daar bracht hij een ‘werkbezoek’ aan drie noeste werkers die al jarenlang als vrijwilliger helpen bij het op orde brengen van het archief van Meer-Historie (vooral het papieren deel). Eén van hen wist dat er hoog bezoek verwacht mocht worden, de andere twee waren nietsvermoedend van huis vertrokken. Het werd een ochtend vol verrassingen. Voor alle drie.

Want burgemeester Hoes kwam niet alleen. Er waren andere vrijwilligers van Meer-Historie en er waren familieleden van de drie vrijwilligers. Die konden, zittend in de grote kamer, horen hoe hun vader/opa via een korte toespraak werd bedankt voor het vele vrijwilligerswerk dat hij de afgelopen jaren hebben gedaan.

Zoals Ferry Kooreman die jarenlang elftalleider was bij de voetbalvereniging DSOV in Vijfhuizen en die als sinds 1997 actief lid is van de werkgroep collectiebeheer Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Daar werkt bij aan de registratie en onderhoudt hij contacten met het Historisch archief Haarlemmermeer. Daarnaast is hij al 5 jaar vrijwilliger bij en bestuurslid algemene zaken van het Haarlemmermeers Mannenkoor Zang en Vriendschap. Kooreman is lid van de pr-werkgroep en hij draagt bij aan het organiseren van concerten en andere optredens.

Daarna werd Klaas van Keulen toegesproken. Hij is al vele jaren actief lid en tweede secretaris en bestuurslid van het Haarlemmermeers Mannenkoor Zang en Vriendschap en voorzitter van de Stichting Vrienden van het Haarlemmermeers Mannenkoor. De stichting ondersteunt het koor financieel door de permanente inzameling van oud papier. Verder is hij coördinator lief en leed van het koor. Hij is tevens al weer 8 jaar vrijwilliger bij de Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Daar verzorgt hij het schilderwerk voor de wisselende tentoonstellingsruimten, vloeren, muren, sokkels, panelen etc in overleg met de conservator. Verder heeft hij vorig jaar de Witte Boerderij geschilderd, die ook in gebruik is genomen door het museum.

Als derde vrijwilliger werd Peter Roodenburg toegesproken. Hij had het nodig in gang gezet voor Ferry en Klaas, maar anderen waren, tot zijn grote verrassing, juist voor hem in de weer geweest. Terecht bleek uit het overzichtje dat de burgemeester kon noemen. Lid van het schoolbestuur van een basisschool in Badhoevedorp, 14 jaar vrijwilliger bij en vanaf 2002 bestuurslid van museum De Cruquius en sinds 4 jaar vrijwilliger bij Meerhistorie (Haarlemmermeermuseum, opvolger van het museum De Cruquius). Daarnaast is hij al sinds 2007 actief lid en vanaf 2012 voorzitter van Haarlemmermeer Mannenkoor Zang en Vriendschap dat ook dit jaar een muzikale bijdrage levert aan de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. Peter is tevens 5 jaar kerkenraadslid en jeugdouderling geweest en heeft leiding gegeven aan het jongerenwerk in de Karavanserai.

Ferry Kooreman, Klaas van Keulen en Peter Roodenburg werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Klik op onderstaande video

***

Haarlems dagblad, 25-01-2017

***

Artikelen uit het Haarlems Dagblad, 24 januari 2017

HOOFDDORP – Hoofddorper Fred Seinstra werd maandagavond tijdens de repetitie van ’zijn’ Haarlemmermeers Mannenkoor Zang en Vriendschap verrast met een erespeld en oorkonde van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond (KNZV).

Hij is al een kwart eeuw lid van het koor en doet veel vrijwilligerswerk. Zo was hij jaren bestuurslid en verzorgt hij de programmaboekjes voor de jaarlijkse concerten. Daarnaast zorgt Seinstra dat ieder jarig koorlid een felicitatiekaart ontvangt en is hij redacteur van het kwartaalblad ’Zangtoontjes’. Vanwege zijn vele verdiensten voor Zang en Vriendschap is hij benoemd tot lid van verdienste van het koor.

Zijn vrouw Ditje is bij veel van Freds werkzaamheden een grote steun. Ook zij kreeg maandagavond bloemen én volop lof toegezwaaid.

De Hoofddorper is nog lid van een ander koor, namelijk het Nederlands Concert Mannenkoor uit Harderwijk. Daar verricht hij ook allerlei vrijwilligerswerk.
——————————————————————————————————————

Bron: Nieuwsblad Haarlemmermeer d. d. 19 maart 2014 Zaterdag 15 maart 2014 Burgemeester lanceert nieuwe website Zang & Vriendschap schrijft geschiedenis Hoofddorp – De locatie voor de start van de nieuwe website van het 82-jarige mannenkoor Zang & Vriendschap was niet voor niets het Historisch Museum waar afgelopen zaterdagmiddag burgemeester Theo Weterings, beschermheer van dit koor, op de toets ‘enter’ van de laptop van André Piket mocht drukken om de volle zaal met zangers en partners kennis te laten maken met de creatieve invulling van de website. Burgemeester Weterings: “Uw koor heeft een turbulente geschiedenis doorgemaakt, net zoals onze poldergemeente. Want in 1932 bij de oprichting van uw koor woonden hier 28.000 inwoners en thans 145.000. Zang & Vriendschap is een van de vele koren die onze polder rijk is maar het is juist uw koor geweest dat het ‘Haarlemmermeers Volkslied’ heeft uitgevoerd van een van uw vorige dirigenten Marinus Metz. Dit volkslied werd in 1992 ter ere van 150 jaar drooglegging Haarlemmermeer aan het gemeentebestuur aangeboden.’ Zangers nodig Weterings roemde de vele activiteiten van het mannenkoor: “U werkt mee aan de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei en organiseert jaarlijks een Najaars- en Kerstconcert die volle kerken trekken. Ook tijdens de recente 55Plus Beurs heeft u vocaal meegewerkt en in het jaar van uw 80-jarig jubileum trad u op tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het Gemeentehuis. Bij u gaat het vooral om de kwaliteit en niet voor niets haalde u in 2006 nog de finale van de Hollandse Korendagen. Alhoewel, de kwantiteit moet op orde blijven want u heeft thans ongeveer vijftig zangers maar er moeten er meer bij en vooral jongeren. Ik hoop dat de nieuwe website er toe gaat bijdragen dat mannelijke inwoners in Haarlemmermeer de kans pakken om zich bij u als lid te melden. Uw koor verdient dit met uw inspirerende dirigent die er vocaal alles uit haalt om op hoog niveau te blijven zingen. Ik wens u hierbij alle succes en plezier toe en feliciteer u met de koorsite.” De nieuwe website heeft in de persoon van koorlid Jan Roelfsema een actieve webmaster die ervoor gaat zorgen dat de informatie actueel blijft en dat nieuwe teksten en foto’s worden toegevoegd inclusief de agenda met zanguitvoeringen. Volgende week in deze krant een verslag van de ‘Meezing Repetitiemiddag’ die het koor heeft georganiseerd.

uit_het_nieuws

Voorzitter Peter Roodenburg ontvangt burgemeester Weterings, beschermheer HMZV

uit_het_nieuws2Toespraak burgemeester

uit_het_nieuws3Met een druk op de knop wordt de vernieuwde website officieel geopend.

uit_het_nieuws4

De burgemeester tussen de zingende mannen. Foto’s : Advance Photography

uit_het_nieuws5

Bron Nieuwsblad Haarlemmermeer 12-03-2014

uit_het_nieuws6

Bron Witte Weekblad 12-03-2014

NAAR BOVEN